Smacznego

Centrum doradztwa konsumenckiego w Bremie (Niemcy) przeanalizowało 37 zup w saszetkach i , dowiedziało się, czego w nich nie ma. Nie ma w nich prawie żadnych prawdziwych pomidorów i grzybów.
Średnio, zupa pomidorowa zawierała tylko 6,4 grama pomidorów na porcję. Dla porównania: pomidor koktajlowy waży około 20 gramów. Tak więc ci, którzy gotują dla siebie mają około 30 razy więcej pomidorów na swoich talerzach.
Zawartość grzybów w zupach-kremach była również niska – jedna porcja zawierała średnio jeden gram grzybów. Zupa domowej roboty z własnego grzybobrania, zawiera zaś około 75 gramów.
Producenci saszetek z zupami w proszku nie oszczędzali tylko na soli i na ekstrakcie piekarskich albo piwowarskich drożdży zawierające naturalne substancje wzmacniające smak – czyli glutaminian sodu.
Ciekaw jestem jakie byłyby wyniki badania sproszkowanych zup z naszych sklepów?

Udostępnij na
0
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *